5 Δικαιώματα του γονιού που πενθεί
, 10/4/20151. Έχεις το δικαίωμα να αισθάνεσαι. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πως νοιώθεις εσύ που έχασες το παιδί σου. Κανένας δεν έχει περπατήσει ακριβώς τον ίδιο δρόμο με εσένα. Κανείς άλλος δεν έχασε αυτό το παιδί που ήταν μοναδικό με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Έχεις το δικαίωμα να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι για την απώλεια σου. Μερικές μέρες θα είναι καλύτερες από άλλες. Η σημερινή θα μπορούσε να είναι μια καλή μέρα για εσένα με πολλές στιγμές γέλιου και χαράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε 2 χρόνια από τώρα αυτή η βαθιά θλίψη μπορεί να μην σε διαπερνά, να σε διαλύει και να σε πηγαίνει πίσω στον χρόνο, την ώρα που θα αφήνεις τα παιδιά σου το πρωί στο σχολείο, διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά ότι σου λείπει ένα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις αυτά τα συναισθήματα και πρέπει να τα βιώσεις. Μην αφήσεις κανέναν να σου πει το αντίθετο.
2. Έχεις το δικαίωμα να θρηνήσεις με τον τρόπο που εσύ θα επιλέξεις. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να θρηνείς. Είμαστε όλοι μας μοναδικοί, επομένως ο τρόπος όπου ο καθένας μας θρηνεί το χαμένο του παιδί θα είναι και μοναδικός. Αν αποφασίσεις να κρατήσεις το δωμάτιο του ανέγγιχτο χωρίς να πειράξεις τίποτα από τα πράγματα του ακόμα και για ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, δεν πειράζει. Αν εξακολουθείς ακόμα να ετοιμάζεις τούρτα και να γιορτάζεις την ημέρα των γενεθλίων του, θαυμάσια! Αν αποκτήσεις κάποιο τατουάζ στην μνήμη του παρόλο που παλιότερα δεν τα συμπαθούσες, τέλεια! Εφόσον δεν πληγώνεις τον εαυτό σου συναισθηματικά ή σωματικά, πραγματικά δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να πενθήσεις.
3. Έχεις το δικαίωμα να θρηνήσεις για όσο καιρό χρειάζεσαι. Δεν υπάρχει χρονικό όριο στο πένθος. Λυπάμαι που στο λέω αλλά το βάρος της απώλειας του μωρού σου θα το κουβαλάς σε όλη σου την ζωή. Θα τον θυμάσαι μέχρι να αφήσεις την τελευταία σου πνοή. Μην αφήνεις τους ανθρώπους να σου πουν αλλιώς. Ναι,η θλίψη θα μετατοπιστεί, το πένθος με το χρόνο αλλάζει μορφή, μαλακώνει, κάποιες μέρες θα νοιώθεις πως δεν είναι εκεί και κάποιες άλλες θα νοιώθεις πως δεν μπορείς να πάρεις ανάσα, σαν να σηκώνεις ένα βαρύ φορτίο. Ποτέ δεν θα φύγει εντελώς. Έχεις το δικαίωμα να θρηνήσεις για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεσαι, ακόμη και αν πρόκειται για μια ολόκληρη ζωή, η θλίψη είναι μεγάλη, επειδή η αγάπη για το παιδί σου ήταν μεγάλη.
4. Έχεις το δικαίωμα να βρεις την γαλήνη όποτε εσύ το αποφασίσεις,όταν εσύ θα είσαι έτοιμος. Το πρώτο καιρό πονάς πολύ. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τον πόνο που προέρχεται από την απώλεια ενός παιδιού. Απροσανατολίζεσαι, νοιώθεις για καιρό πως βρίσκεσαι εκτός από τα γεγονότα και την τάξη της ζωής. Τους πρώτους μήνες και για χρόνια μετά είσαι συντετριμμένος ψυχικά και νοιώθεις πως δεν θα βρεις γαλήνη ποτέ ξανά. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου θα την βρεις αλλά δεν θα έχει την ίδια αίσθηση, δεν θα την νοιώσεις όπως την αισθανόσουν πριν από την απώλεια. Στην πορεία θα κατανοήσεις τον πόνο και θα τον αποδεχτείς, δεν θα είσαι απαραίτητα εντάξει με αυτό μα θα βρεθείς σε αυτό το μέρος που θα συνειδητοποιήσεις ότι η γαλήνη με τον πόνο μπορούν να υπάρχουν στο ίδιο επίπεδο, στον ίδιο χώρο και την ίδια στιγμή. Έχεις το δικαίωμα να βρεις αυτό το μέρος και να το αγκαλιάσεις όταν θα είσαι έτοιμος. Μην αφήσεις κανέναν να σε βιάσει για να φτάσεις εκεί. Είναι ένας τόπος που πρέπει να τον βρεις μόνος σου, με το δικό σου χρόνο και ρυθμό.
5. Έχεις το δικαίωμα να τον θυμάσαι και να λες το όνομα του. Ξέρεις, όταν οι άνθρωποι σε ρωτάνε και αυτό σου προκαλεί σύνχυση "Πόσα παιδιά έχετε;" Μάντεψε τι; Έχεις το δικαίωμα να δώσεις την πραγματική απάντηση. Μπορείς να λες το όνομα του όσο συχνά θέλεις. Συμπεριλάβε τον σε κάρτες διακοπών - ευχών, πες το όνομα το σε νυχτερινές προσευχές. "Το παιδί σου έχει υπάρξει", και έχεις το δικαίωμα να το θυμάσαι και να μιλάς για τη ζωή του και την αγάπη που έφερε σε εσένα και με πολλούς τρόπους εξακολουθεί να φέρνει.Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν δεν τον θυμάμαι εγώ ποιος θα το κάνει; Είναι δικαίωμα μας ως γονείς που πενθούμε να μεταφέρουμε τη μνήμη τους μαζί μας για όσο χτυπάει η καρδιά μας και να λέμε τα ονόματα τους, όσο θέλουμε,γιατί για εμάς ηχούν σαν μουσική στην ψυχή μας.
Πηγή:5 Rights of the Bereaved Parent by Lindsey Henke «Still standing magazine»